Kategorier
Før og nå

Utsikten fra Ekeberg

1933 og 2021

Utsiktspunktet i Ekebergåsen i Oslo ligger rett nedenfor Valhallveien, vest for stedet hvor Geitespranget møter Kunstnerstien. Stedet gir god utsikt over sentrum og Gamlebyen.

2021
2021
2021
1933
1933
Trekk i slideren for å skifte mellom før og nå.

Valhallveien er et relativt nytt veiløp i bydelene Gamle Oslo og Nordstrand. Veien starter i krysset ved Konows gate på Kværner, snor seg oppover Ekeberg gjennom øvre delen av Ekebergskrenten, og smelter sammen med søndre del av Ekebergveien i overgangen mellom Ekebergs nordhelling og Ekebergplatået. Veien ble påbegynt like før første verdenskrig, og navnsatt i 1914.

Det var utsikten fra dette stedet Edvard Munch brukte i bakgrunnen på maleriet «Skrik», som var ferdig i 1893. Munch forteller selv om inspirasjonen han fikk:

Jeg gikk en aften utover en vei – på den ene side lå byen og fjorden under meg. Jeg var trett og syk – jeg stod og så utover fjorden. Solen gikk ned – skyene farvedes røde – som blod. Jeg følte som et skrik gjennom naturen – jeg syntes å høre et skrik. Jeg malte dette bilde – malte skyene som virkelig blod. Farvene skrek.

Bli oppdatert så fort det legges ut en ny artikkel
Følg oss på Instagram og FacebookFacebook

Foto 1933: Anders Beer Wilse / Oslo museum

Foto 2021: Morten Mitchell Larød

Kilde: lokalhistoriewiki.no

Utsikten fra Ekeberg 1933/2021