Kategorier
Før og nå

Strømsveien opp fra Totengata

Strømsveien 1980/2020 Var alt virkelig så mye bedre før? Strømsveien var en av Oslos mest trafikkerte utfartsårer, E6 ut av byen nordover. Ett felt opp og to felt ned. Det andre feltet ut av sentrum gikk parallellt opp i Vålerenggata.

Trekk i slideren for å skifte mellom før og nå.

Etter enormt engasjement fra bl.a. beboere ble trafikken regulert via ny tunell og Vålerenga fikk stillheten tilbake. I 1992 ble den sterkt trafikkbelastede veien stengt for gjennomkjøring mellom Galgeberg og Etterstad. I området ved bommen på Vålerenga er noen eldre hus bevart, mens nye hus er tilpasset til den eldre bebyggelsen.

Strømsveien i Oslo er en del av den gamle plankeveien fra gården Strøm i Rælingen til bordtomtene på Grønland, den strømmenske hovedvei. Den delen av den gamle veien som i dag heter Strømsveien, fikk navn etter gården i 1870, og går fra forlengelsen av St. Halvards gate nord for Galgeberg til den ender som blindvei nord for Furuset stadion. Veiløpet fortsetter etter et brudd mot Strømmen.

I 1923 ble det lagt trikkespor i Strømsveien. Etterstadtrikken fikk da nedgående spor i denne veien, mens den fortsatt kjørte oppover i Vålerenggata. Etterstadtrikken ble nedlagt i 1968 som følge av at Østensjøbanen dekket mye av transportbehovet i området. Trikkebrannen i Strømsveien var den verste trikkeulykken i Norge i fredstid. Den skjedde ved krysset mellom Strømsveien og Totengata den 2. august 1958, da en trikk tok fyr som følge av en teknisk feil. Fem personer omkom og flere ble skadet i brannen.

Foto 1980
Morten Krogstad / Nasjonalbiblioteket
Foto 2020
Morten Mitchell Larød
Kilder
Vålerenga Historielag, lokalhistoriewki.no

Bilde fra oslo før og nå