Kategorier
Før og nå

Strømsveien opp fra Ingeborgs gate

Strømsveien 1935/2020 Strømsveien i Oslo er en del av den gamle plankeveien fra gården Strøm i Rælingen til bordtomtene på Grønland, den strømmenske hovedvei. Den delen av den gamle veien som i dag heter Strømsveien, fikk navn etter gården i 1870, og går fra forlengelsen av St. Halvards gate nord for Galgeberg til den ender som blindvei nord for Furuset stadion. Veiløpet fortsetter etter et brudd mot Strømmen.

Trekk i slideren for å skifte mellom før og nå.

I 1923 ble det lagt trikkespor i Strømsveien. Etterstadtrikken fikk da nedgående spor i denne veien, mens den fortsatt kjørte oppover i Vålerenggata. Etterstadtrikken ble nedlagt i 1968 som følge av at Østensjøbanen dekket mye av transportbehovet i området.

Trikkebrannen i Strømsveien var den verste trikkeulykken i Norge i fredstid. Den skjedde ved krysset mellom Strømsveien og Totengata den 2. august 1958, da en trikk tok fyr som følge av en teknisk feil. Fem personer omkom og flere ble skadet i brannen.

I 1992 ble den sterkt trafikkbelastede veien stengt for gjennomkjøring mellom Galgeberg og Etterstad. I området ved bommen på Vålerenga er noen eldre hus bevart, mens nye hus er tilpasset til den eldre bebyggelsen.

Foto 1935
Ruth Raabe / Oslo Museum
Foto 2020
Morten Mitchell Larød
Kilder
Vålerenga lokalhistoriewki.no