Kategorier
Før og nå

Strømsveien 13-17

Strømsveien 1935/2020 Strømsveien i Oslo er en del av den gamle plankeveien fra gården Strøm i Rælingen til bordtomtene på Grønland, den strømmenske hovedvei. Den delen av den gamle veien som i dag heter Strømsveien, fikk navn etter gården i 1870, og går fra forlengelsen av St. Halvards gate nord for Galgeberg til den ender som blindvei nord for Furuset stadion. Veiløpet fortsetter etter et brudd mot Strømmen.

Trekk i slideren for å skifte mellom før og nå.

I 1923 ble det lagt trikkespor i Strømsveien. Etterstadtrikken fikk da nedgående spor i denne veien, mens den fortsatt kjørte oppover i Vålerenggata. Etterstadtrikken ble nedlagt i 1968 som følge av at Østensjøbanen dekket mye av transportbehovet i området. Trikkebrannen i Strømsveien var den verste trikkeulykken i Norge i fredstid. Den skjedde ved krysset mellom Strømsveien og Totengata den 2. august 1958, da en trikk tok fyr som følge av en teknisk feil. Fem personer omkom og flere ble skadet i brannen.

I 1992 ble den sterkt trafikkbelastede veien stengt for gjennomkjøring mellom Galgeberg og Etterstad. I området ved bommen på Vålerenga er noen eldre hus bevart, mens nye hus er tilpasset til den eldre bebyggelsen.

Strømsveien 17 (til venstre i bildet): hadde plankelager inne i gården som eides av Kristiansens kassefabrikk i Strømsveien 14.

Strømsveien 15: 2 bolighus med svalgang bak samt 2 staller i bakgården.

Strømsveien 13: Ble bygget ca 1892. Den inneholdt 3 forretninger i 1. etasje. Søstrene Aurora og Bergljot Kristiansen hadde melkebutikk. Melka kom med melkekjøreren som hadde hest og vogn. Melka ble helt over i store kar inne i butikken. Frk. Strand hadde kortevareforretning, hvor folk bl.a. kjøpte parafin til lampene sine. Aagot Hagen og søsteren hennes hadde manufakturforretning. Der kunne man kjøpe kjoler, undertøy, bluser, sytrå og strikk. På disken lå en stor eske med stoffrester som man kunne kjøpe til å lappe underbukser med.

Foto 1935
Ukjent / Oslo Museum
Foto 2020
Morten Mitchell Larød
Kilder
Vålerenga Historielag, lokalhistoriewki.no