Kategorier
Før og nå

Etterstadgata opp fra Vålerenggata

Etterstadgata 1930/2020 Etterstadgata er en liten boliggate med variert bebyggelse fra Strømsveien sør-østover mot jernbanen. Navnet fikk den før byutvidelsen 1878. Ved hjørnet mot Strømsveien, Sotahjørnet, lå kafeen som tidligere var et samlingssted for tilhengere av Vålerengens Idrettsforening.

Trekk i slideren for å skifte mellom før og nå.

I enden ved svingen på bildet ligger hjørnegården nr. 18. Murgården ble bygget i 1889 av handelsborger og snekker Hans G. Ruud som drev butikk der. Etter han flyttet grosserer Kristiansen inn. Huslegen på øvre Vålerenga, Dr. Gulbrandsen, leide i mange år kontorer på dette hjørnet.

Til høyre, det gule huset på hjørnet Danmarks gate, er Etterstadgata 15 som ble bygget i 1876-77. Familien Ramnes bodde her, og hadde kolonialbutikk i første etasje. Etter at Solberg kjøpte huset i 1938, ble det utvidet med kjøttbutikk. De hadde hver sin inngang, og svingdører mellom avdeligene. Fra 1970 ble lokalene imidlertid brukt til produksjon av sildesalat som ble solgt til forhandlere rundt på Østlandet. Solberg la sommeren 2000 ned bedriften, og solgte huset til brødrene Kolsrud. De mye brukte eternittplatene ble fjernet sist på 1990-tallet etter pålegg fra kommunen. Eieren fant da den gamle panelen, og huset er i dag malt i sin opprinnelig farge.

Mursteinsblokka, Etterstadgata 11, er en boligblokk i 5 etasjer som ble bygget i 1939-40. En såkalt «førkrigs moderne» som disse mursteinsbyggene ble kalt. Det var på den tid store planer om at de gamle trehusene på Vålerenga skulle rives og erstattes med slike blokker.

Foto 1930
Kj. Almås / Oslo Museum
Foto 2020
Morten Mitchell Larød
Kilder
Vålerenga Historielag