Kategorier
Før og nå

Danmarks gate opp fra Ingeborgs gate

Danmarks gate 1925/2020 Danmarks gate på Vålerenga i Bydel Gamle Oslo går fra Opplandsgata til Etterstadgata langs nordsiden av Vålerenga park. Gata har navn etter Danmark fra før byutvidelen i 1879.

Trekk i slideren for å skifte mellom før og nå.

Den gule bygården har ikke adresse Danmarks gate, men Ingeborgs gate 8. Denne hjørnegården ble oppført i 1899-1900 ved murmester og arkitekt Søren Ingvald Hansen fra Skien for hans egen regning. Her lå tidligere en mindre bygning tilhørende C. Salomonsen.

Gården er oppført i pusset tegl over fire fulle etasjer, med brukket hjørne og en gradvis høyere kjeller i det skrånende terrenget mot Ingeborgs gate. Første etasje har store butikkvinduer og glattpusset fasade. Fasadene er asymmetrisk komponert, og hovedinngangspartiet som vender mot Ingeborgs gate skiller seg ut med en avrundet overdekning. På 1900-tallet er det både bygget garasje og utført loftsinnredning med tilhørende takarker. I 1911 ble det byggemeldt et forsamlingslokale på eiendommen ved Harbitz & Michelet.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 51 beboere fordelt på 10 leiligheter. Her bodde murmester Hansen og familien, og blant deres leieboere var jernbanesmed Karl Braathen, vaktmester ved Ynglingeforeningen afdeling Vaalerengen Johanne Svendsen, badekone Maren Sofie Johannesen og folkeskolelærer Johann Hansen.

Til høyre, ser du den åttekantede trafokiosken i teglstein med valmet tak, bygd 1921 (ark. Henschien og Smith).

Foto 1925
Thorleif Wardenær
Foto 2020
Morten Mitchell Larød
Kilder
LokalhistorieWiki, arkitekturhistorie.no