Kategorier
Før og nå

Akersgata opp fra Egertorget

Akersgata 1910/2017 Akersgata er ei gate i Oslo sentrum og Bydel St. Hanshaugen, med bydelsgrensa ved gata Grensen. Akersgata går fra Rådhusgata til krysset mellom Thor Olsens gate, Ullevålsveien og Akersveien. Den har sitt opphav i den gamle veien fra Akershus festning til Akersbygda.

Trekk i slideren for å skifte mellom 1910 og 2017.

Akersgata 35: Opprinnelig en konditorgård, som ble til en bankgård og som tidlig på 1920-tallet ble solgt til mesterkonditor Friedrich Heinrich Hahn for 1 mill. kroner og igjen omgjort til konditorgård og cafe. Hahn solgte Akersgata 35 til forsikringsselskapet Norden i 1937. Det nåværende bygg oppført for forsikringsselskapet Norden i 1967. Klesforretningen Brødrene Amundsen i første etasje fra 1931, nå Dressmann. Partikontorer for SV og SP. Dekker også eiendommen Akersgata 37.

Til venstre for Akersgata 35 ligger Tostrupgården, Karl Johans gate 25. Oppført for gullsmedfirmaet J. Tostrup, ark. Torolf Prytz, Christian Fürst og Waldemar Hansteen. Tostrupkjelleren. Kaabe-Magazinet 1913–1995. Partikontorer for Fremskrittspartiet. Opprinnelig var dette politimester Morgenstiernes gård, oppført 1856 og Grave Gravesen drev restaurant her. Gården ble kjøpt av J. Tostrups juvelerfirma i 1885, som også kjøpte nabogården omkring 1895 og ble begge revet, og Tostrupgården ble oppført.

Foto 1910
Olaf M. P. Væring / Oslo Museum
Foto 2017
Morten Mitchell Larød
Kilder
Lokalhistoriewiki.no